Sałatka prosto z hiszpańskiego baru

 

To jeden z tych przepisów, które pochodzą prosto z hiszpańskiego baru. Na drugim końcu Europy, w słonecznej i głośnej Sevilli znajduje się bar Taberna Porvenir. Właśnie tam po raz pierwszy jadłam tą cudowną sałatkę odgadując w myślach jej składniki. Myślę, że udało mi się je rozszyfrować ponieważ za każdym razem kiedy pojawia się na naszym stole znika bez śladu;). Nie liczę już osób, które poprosiły o przepis :) Dziś postanowiłam zdradzić jej tajemnicę szerszej publiczności ;) A, więc do dzieła;

Składniki

sałata roszponka ( około 150 gram)

garść orzechów włoskich ( plus minus)

Sos

oliwa z oliwek-  tyle ile zwykle używacie do sałatki z sosem

ocet balsamiczny- tyle ile zwykle używacie do sałatki z sosem

miód-nie żałować ;)

czosnek - minimum dwa ząbki, ja dodaję pięć/ sześć, ale jestem czosnkożercą ;)

sól i pieprz do smaku

Do roszponki dodajemy orzechy i mieszamy, polewamy sosem tusz przed podaniem. W sosie najważniejszy jest balas między octem balsamicznym a miodem. Sos musi być słodko-kwaśny, z lekką przewagą słodyczy, która będzie się idealnie komponować z orzechami włoskimi.

Sałatka to świetny dodatek do kurczaka i pieczonych ziemniaczków polanych sosem jogurtowo- czosnkowym :)

 

 

 

 

 

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Współpraca

zBLOGowani.pl                      wkreceniwdom.com.pl