W co ubrać wino?

 

Jak ubrać wino?
Oczywiście w kieliszek, ale to nie takie proste jak mogłoby się wydawać. Czytając o rodzajach kieliszków do wina można dostać zawrotu głowy i to wcale nie związanego z upojeniem alkoholowy ;) Zacznijmy od początku, czyli postawmy sprawę jasno na stopce z nóżką i czaszą. A no właśnie, kieliszek składa się z okrągłej podstawki (stopki), nóżki oraz czaszy, do której nalewamy trunek. Wydawałoby się to oczywiste, ale to za którą część kieliszek trzymać może już budzić pewne wątpliwości. Odpowiedz kryje się w temperaturze wina, której nie chcemy diametralnie zmieniać i z tego też powodu powinniśmy kieliszek trzymać za nóżkę, ewentualnie za stopkę. A to oczywiście nie koniec tego co o kieliszkach należałoby wiedzieć. Otóż kupując kieliszek dobrze jest zwrócić uwagę na kilka podstawowych jego cech. I tak kieliszek powinien być wykonany z cienkiego kryształu, tak aby wargami można było wyczuć temperaturę wina. Ponadto powinien być przezroczysty i wypolerowany, dzięki czemu widać będzie suknię wina (jego barwę). Brzeg kieliszka ma być gładko oszlifowany, bez wałeczka dzięki czemu wino będzie spływało prosto na język, a nie na boki. Czasza kieliszka do wina powinna zwężać się ku górze, tak aby umożliwić prawidłową ocenę bukietu i aromatów (uwalniane zapachy koncentrują się i ?wędrują? ku górze). Porządny kieliszek ma dobrze wyważony środek ciężkości i nóżkę taką, za którą będziemy mogli go pewnie chwycić.
Wiedząc to wszystko możemy przejść do meritum, czyli jak ubrać wino czerwone, a jak białe.
Podpowiedzi poniżej. Zapraszam :) !

Wina czerwone ?podawane są w szkle o większych  kielichach, kształtem nawiązujących do tulipanów (czasza powinna tylko lekko zwężać się ku górze.), o pojemności od 350 ml nawet do 780 ml. Ważne jest jednak, aby ich średnica była dosyć duża, co pozwoli oddychać, szczególnie winom starszym.Wiele jest rodzajów kieliszków do wina czerwonego, ale my skupimy się na tych najbardziej popularnych ?Bordeaux? i ?Burgund?.

 Kieliszki typu bordeaux mają typowy kształt używany do czerwonego wina. Pękata czasza w kształcie tulipana, zwężająca się ku górze.

 Kieliszki do wina typu burgund mają niższą i szerszą czaszę, bardziej miseczkowatą. (Czasami mogą mieć lekko rozchylone krawędzie).

                                 kieliszek typu bordeaux                                                          kieliszek typu burgund

Wina białe ?podaje się je w kieliszkach mniejszych i smuklejszych niż do wina czerwonego, za to z dość długą nóżką. Wina białe są z natury bardziej aromatyczne i nie potrzebują tyle wolnej przestrzeni, by prawidłowo uwolnić swój aromat. Stożkowaty kielich pomoże skoncentrować bukiet u wylotu kieliszka, a smuklejsza budowa sprawi, że wino zachowa dłużej właściwą temperaturę. Przy białych winach bardzo istotna jest temperatura ich podawania (zazwyczaj 6 ? 12°C). Mniejszy kieliszek to też mniejsza ilość trunku i prosty sposób na to aby degustować go w odpowiedniej temperaturze.

Na koniec kieliszki, które nie spełniają powyższych kryteriów, ale nie mogłam się powstrzymać ;) Te pastelowe i niepastelowe kropeczki ;)

I jeszcze jedno... ;)

Wino nalewamy do 1/3, czasem1/4 kieliszka, zwykle jest to  jego najszersze miejsce. Dzieje się tak dlatego, że musi ono mieć odpowiednią ilość powietrza, tak by rowinąć swój pełny bukiet.

A i zapomniałabym zapytać ;) Jakie wino wolicie BIAŁE CZY CZERWONE?

Źródła: pinterest.com, pieknonastole.pl

   

 

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Współpraca

zBLOGowani.pl                      wkreceniwdom.com.pl